Schedule

Wednesday, April 16, 2025

4:00 p.m. Registration OPEN

6:00 p.m. Registration CLOSE

Thursday, April 17, 2025

Upper Extremity

Objective: Identify upper extremity anatomy and describe the mechanism and operative and non-operative treatments of common injuries in the football player.

in carriering of common injuries in the rootball player.	
6:30 a.m.	Breakfast (provided)
7:25 a.m.	Welcome and Introductions
(5 minutes)	James R. Andrews, MD
	Julies K. Aliul ews, MD
7:30 a.m.	Shoulder Anatomy Video Demonstration
(15 minutes)	Baylor Blickenstaff, MD
	John Weldy, MD
7:45 a.m.	Live Examination of Shoulder Injuries
(15 minutes)	Steve Jordan, MD
8:00 a.m.	Evaluation of Brachial Plexus Injuries
(15 minutes)	Jonathan Cheng, MD, FACS
0.15	
8:15 a.m.	Rehabilitation and Management of Brachial Plexus Injuries: The Burning Question
(15 minutes)	Andrew Teare-Ketter, PT, DPT, NCS
8:30 a.m.	Elbow Injuries in Football: In-Season Management
(15 minutes)	Steve C. Kronlage, MD
(10 1111110100)	
8:45 a.m.	In-Season Management of Anterior Shoulder Instability
(15 minutes)	Roger Ostrander, MD
9:00 a.m.	Rehabilitation Following Shoulder Stabilization Surgery
(15 minutes)	Kevin E. Wilk, DPT, FAPTA
0.15	
9:15 a.m.	Football Injuries of the Hand and Wrist - How to Stay Out of Trouble
(15 minutes)	Steve Kronlage, MD
9:30 a.m.	Panel Discussion
(15 minutes)	James R. Andrews, MD Roger Ostrander MD
	Steve Jordan MD Kevin E. Wilk DPT, FAPTA
	Steve Kronlage, MD Andrew Teare-Ketter PT, DPT, NCS
	Jonathan Cheng MD, FACS
0.45	
9:45 a.m.	Break (refreshments provided)

Hot Topics in Football I

Objective: Recognize key modalities and treatments for various injuries and discuss the trends and future in sports medicine.

10:00 a.m. Introduction of Speakers

(5 minutes) Moderator: Kevin E. Wilk, DPT, FAPTA

10:05 a.m. How to Remain Patient Centered in the New Collegiate Football Model

(15 minutes) Kenny Boyd, MS, ATC, LAT

10:20 a.m. Return to Play Testing: Traditional and Reactive Neurocognitive Testing in ACL Athletes

(15 minutes) Kevin E. WIIk, DPT, FAPTA

10:35 a.m. Pectoralis Major: Sonographic Evaluation and MRI Correlation and Treatment Guidelines

(15 minutes) Robert Pagan Rosado, MD

10:50 a.m. Scapular Rehabilitation and Stabilization Exercises

(15 minutes) Michael Kordecki, DPT, SCS, ATC

11:05 a.m. Preventing EHS Death in Football: Time for a Paradigm Shift

(15 minutes) Scott Anderson, ATC

11:20 a.m. Bracing for Play in Football (15 minutes) Steve Kronlage, MD

11:35 a.m. Orthobiologics for Football (15 minutes) Adam Anz, MD

11:50 a.m. Panel Discussion

(15 minutes) Moderator: Kevin E. Wilk, DPT, FAPTA Andrew Teare-Ketter, PT DPT, NCS

Robert Pagan Rosado, MD Michael Kordecki, DPT, SCS, ATC Kenny Boyd, ATC Scott Anderson, ATC Erin Reynolds, PsyD Adam Anz, MD

12:05 p.m. James R. Andrews Excellence in Football Award

(10 minutes) James Andrews, MD

12:15 p.m. Lunch Break (lunch provided)

1:15 p.m. Breakout Session A - Neurocognitive Rehabilitation Techniques & Testing - Interactive Training

(45 minutes) Objective: Understand and demonstrate current concepts for neurocognitive testing in

regards to return to play.

Neurocognitive Training and Testing Interactive Lab - LE & UE

Kevin E. Wilk, DPT, FAPTA Luke Miller PT, DPT, ATC

Breakout Session B - The New Science of Concussion: Clinical Profiles and Targeted Treatments for Active Recovery

Objective: Understand and demonstrate current concepts for neurocognitive testing regarding return to play.

Concussion Identification and Protocol

Erin Reynolds, PsyD

Andrew Teare-Ketter, PT DPT, NCS

Lower Extremity I: Hip and Core

Objective: Discuss examination, treatment, and rehabilitation for hip and knee injuries in the football player.

2:00 p.m. Introduction to Speakers

(5 minutes) Moderator: Connor Norman, PT, DPT, CSCS

2:05 p.m. The Role of Recovery Methods in Relation to Soft Tissue Injuries

(15 minutes) Donald Nguyen, ATC, PT, DPT, SCS

2:20 p.m. Surgical Considerations for the Hip

(15 minutes) Richard Evanson, DO

2:35 p.m. Post–Operative Hip Rehabilitation

(15 minutes) Nick Dobson, PT, DPT, SCS, CSCS

2:50 p.m. Rehabilitation of the Lower Lumbar Football Spine

(25 minutes) Mike Ryan, PT, ATC, CES, PES

Michael Kordecki, DPT, SCS, ATC

3:15 p.m. Panel Discussion

(20 minutes) Moderator: Connor Norman PT, SCS, ATC Donald Nyguen, ATC, PT, DPT, SCS

Richard Evanson, DO Nick Dobson, PT, DPT, SCS, CSCS

Mike Ryan PT, ATC, CES, PES Michael Kordecki, DPT, SCS, ATC

3:35 p.m. **Break (refreshments provided)**

3:50 p.m. Introduction to Speakers

(5 minutes) Moderator: Chad Gilliland, ATC, MSM

3:55 p.m. Live Knee Exam Demonstration

(15 minutes) Steve Jordan, MD

Stephen LePlante, PT, ATC

4:10 p.m. Meniscal Injuries: What To Do and When

(15 minutes) Peter Indelicato, MD

4:25 p.m. Patellar Tendinosis Diagnosis and Management

(15 minutes) James Paci, MD

4:40 p.m. The Dislocated Patella in Football

(15 minutes) Lee Pace, MD

4:55 p.m. Multiligament of the Knee: Surgical Management

(15 minutes) Adam Anz, MD

5:10 p.m. Rehabilitation of Multiple Ligament Surgeries

(15 minutes) Connor Norman, PT, DPT, CSCS

5:25 p.m. Panel Discussion

(20 minutes) Moderator: Chad Gilliland, ATC, MSM Steve Jordan, MD Adam Anz, MD

James Paci, MD Lee Pace, MD Peter Indelicato, MD

Stephen LePlante, PT, ATC Connor Norman, PT, DPT, CSCS

5:45 p.m. Key Note Speaker – "Go and No Go" Tips from the Sideline

(20 minutes) Peter Indelicato, MD

6:10 p.m. **Exhibitor Reception (refreshments provided)**

Friday, April 18, 2025

Lower Extremity II: Hip and Core

Objective: Discuss examination, treatment, and rehabilitation for hip and knee injuries in the football player.

7:00 a.m.	Breakfast provided
7:55 a.m. (5 minutes)	Introduction to Speakers Moderator: James Paci, MD
8:00 a.m. (15 minutes)	ACL Surgery: Graft Selection, Lateral Augmentation Options Dustin Loveland, MD
8:15 a.m. (15 minutes)	ACL Rehabiliation: Immediate to Intermediate Phase Russ Paine, PT
8:30 a.m. (15 minutes)	ACL Rehabiliation; Advanced Phase to On the Field Kevin E. Wilk, DPT, FAPTA
8:45 a.m. (15 minutes)	Field Management of the Dislocated Knee Adam Anz, MD
9:00 a.m. (15 minutes)	Core Muscle Injuries: Diagnosis and Treatment Benton Emblom, MD
9:15 a.m. (20 minutes)	Dueling Discussion: Return to Play in Football After ACL Surgery: Patellar Tendon vs Quad Tendon Lee Pace, MD James Paci, MD Stephen LaPlante, PT, ATC
9:35 a.m. (15 minutes)	Panel Discussion Moderator: James Paci, MD Dustin Loveland, MD Russ Paine, PT Kevin E. Wilk, DPT, FAPTA Adam Anz, MD Benton Emblom, MD
9:50 a.m.	Break (refreshments provided)
10:05 a.m. (5 minutes)	Introduction to Speakers Moderator: Ron Courson, ATC, PT, NRAEMT, CSCS
10:10 a.m. (15 minutes)	Emerging Concepts in Athlete SCA Jim Kyle, MD, FACSM Glenn Henry, MA, EMT-P
10:25 a.m. (15 minutes)	Emergency Evaluation: The Downed Athlete – On the Field Decisions Glenn Henry, MA, EMT-P
10:40 a.m. (15 minutes)	Management of Life – Threatening Athletic Emergencies Mike Goodlett, MD



10:55 a.m. Cervical Spine Injuries in Football: Challenges in Diagnosis and Management (15 minutes) Ron Courson, ATC, PT, NRAEMT, CSCS

11:10 a.m. Panel Discussion

(15 minutes) Moderator: Ron Courson, ATC, PT, NRAEMT, CSCS Mark Gamber, EMD

Jim Kyle, MD, FACSM Glenn Henry, MA, EMT-P Mike Goodlet, MD

11:25 a.m. Concurrent Breakout Session A - Emergency Situations - Interactive Training
(60 minutes) Objective: Demonstrate and apply current concepts for taking care of the spineinjured player and other emergency situations.

Catastrophic Interactive Lab
Ron Courson, ATC, PT, NRAEMT, CSCS

Concurrent Breakout Session B - Blood Flow Restriction - Interactive Training

Objective: Demonstrate and apply current concepts for utilizing Blood Flow Restriction for return to play and treatment.

Blood Flow Restriction Demonstration and Training Stephen LaPlante, PT, ATC Benjamin Gloff, PT, DPT, SCS

12:25 p.m. Lunch Break (lunch provided)

Foot and Ankle

Objective: Discuss the anatomy, treatment, and rehabilitation for ankle and foot injuries in football players.

1:25 p.m. Introduction to Speakers

(5 minutes) Moderator: Sonya Ahmed, MD, FAAOS

1:30 p.m. Live Ankle Exam

(15 minutes) Garrett Waller, MD Landon Stallings, DO

1:45 p.m. Surgical Management of Achillies Tendon Rupture

(15 minutes) John Roaten, MD

2:00 p.m. Achilles Tendon Rupture Rehabilitation and Management

(15 minutes) Mike Ryan, PT, ATC, CES, PES

2:15 p.m. Treatment and Management of Plantar Fasciitis

(20 minutes) Sonya Ahmed, MD, FAAOS

2:35 p.m. Utilization of Ultrasound in Foot and Ankle Pathologies

(15 minutes) Fabien Arous, MD, RMSK

2:50 p.m. Treatment and Management of Lis Franc

(15 minutes) Keith Heier, MD

3:05 p.m. Panel Discussion

(15 minutes) Moderator: Sonya Ahmed, MD, FAAOS John Roaten, MD Fabien Arous, MD, RMSK

Mike Ryan, PT, ATC, CES, PES Keith Heier, MD

3:20 p.m. **Break (refreshments provided)**

Hot Topics in Football II (Interactive Session)

Objective: Recognize key modalities and treatments for various injuries and discuss the trends and future in sports medicine.

3:35 p.m. Introduction to Speakers

(5 minutes) Moderator: Catherine O'Neal, MD

3:40 p.m. The Effects of Cannabis on Performance

(15 minutes) Jeff Konin PhD, ATC, PT

3:55 p.m. Infectious Disease

(15 minutes) Catherine O'Neal, MD

4:10 p.m. Introduction to Return to Sport Testing & Monitoring

(20 minutes) Lucy Phan, MS, CSCS

4:30 p.m. Return to Play Testing Data and What to Do with It

(20 minutes) Russ Paine, PT

4:50 p.m. Sickle Cell Trait in Athletes (20 minutes) Mike Goodlett, MD

5:10 p.m. Medical Time Out

(20 minutes) Jim Kyle, MD, FACSM

5:30 p.m. Mental Health First Aid

(20 minutes) Kimberly Williams, LCSW-S

5:50 p.m. Panel Discussion

(20 minutes) Moderator: Catherine O'Neal, MD Jeff Konin, PhD, ATC, PT Lucy Phan, MS, CSCS

Russ Paine, PT Mike Goodlett, MD Jim Kyle, MD, FACSM Kimberly Williams, LCSW-S

6:10 p.m. Closing Comments & End

(5 minutes) James R. Andrews, MD

Ron Courson, ATC, PT, NRAEMT, CSCS

Chad Gilliland, ATC, MSM Kevin E. Wilk, DPT, FAPTA

We regret the omission of any information submitted after the print deadline.

American with Disabilities Act: Andrews Research & Education Foundation wishes to take the steps necessary to ensure that no individual with a disability is excluded, denied services, segregated, or otherwise treated differently than other individuals because of the absence of auxiliary aids and services. If you require any of the auxiliary aids or services identified in the Americans with Disabilities Act to attend this program, please contact AREF prior to arrival at info@andrewsref.org or let the registration desk know during the conference.